Afmetingen

Bekijk de afmetingen van de aanhangwagen. De lading moet uiteraard binnen de bak passen. De afmetingen van onze aanhangwagens zijn de binnenmaten van de bak.

Laadvermogen

Let goed op het laadvermogen van de aanhangwagen. Past het bij jouw lading? Hieronder vind je een handige lijst. Blijft de lading moeilijk in te schatten, schakel dan onze hulp in.

Koppelstone/waaltje - 1.2 kg per stuk

Tegels 30x30 cm - 2 kg per cm dikte

Betontegel 40x60 cm - 35 a 40 kg per stuk

Grindtegel  40x60 cm - 30 a 35 kg per stuk

Haardhout gestapeld - 800 kg per kuub

Aarde (droog) - 1500 kg per kuub

Zand (droog) - 1600 kg per kuub

Grind (kiezel) - 2500 kg per kuub

Laden

Plaats 60 procent van het gewicht vóór in de aanhangwagen voor een goede kogeldruk. Leg zware voorwerpen onderin, dat voorkomt dat de aanhangwagen kantelt. Zorg dat de lading goed is vastgezet met spanbanden en/of afgedekt is met een ladingnet. Voor onderweg: je remweg is langer met een beladen aanhangwagen. Kalm aan dus, en wees alert.

Rijbewijs

Om met een aanhanger te mogen huren en rijden, heb je rijbewijs B (‘gewoon’ autorijbewijs), BE of B+ nodig. Welke van de drie je moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

Met rijbewijs B (‘gewoon’ autorijbewijs) mag je:

- een aanhangwagen trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen)

- een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomen (lege gewicht + laadvermogen).

Met rijbewijs B+ mag je:

- elke aanhangwagen trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Met rijbewijs BE mag je:

- een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Dat is ook het maximale gewicht van de aanhangwagens die wij verhuren.